Co na przystawki zimne?
Witamy Państwa w naszym artykule, w którym przedstawimy różnorodne pomysły na przystawki zimne. Jeśli szukacie inspiracji na przyjęcie, kolację lub inną okazję, to jesteście we właściwym miejscu. Przedstawimy Wam kilka przepisów na smaczne i efektowne przystawki, które z pewnością zachwycą Waszych gości.
1. Sałatka z krewetek i awokado
Ta sałatka to idealny wybór na przystawkę zimną. Składniki, które będą Wam potrzebne to:
- 200g krewetek
- 1 awokado
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 cebula
- sok z limonki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie jest bardzo proste. Krewetki gotujemy, a następnie studzimy. Awokado, pomidor, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Sałatkę podajemy schłodzoną.
2. Roladki z łososia
Kolejnym pomysłem na przystawkę zimną są roladki z łososia. Składniki, które będą Wam potrzebne to:
- 200g wędzonego łososia
- 100g śmietany
- 1 ogórek kiszony
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Łososia kroimy na cienkie plastry. Śmietanę mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Na każdy plaster łososia nakładamy niewielką ilość farszu ze śmietany i szczypiorku, a następnie zwijamy w roladki. Na wierzchu każdej roladki umieszczamy plaster ogórka kiszonego. Przystawkę podajemy schłodzoną.
3. Carpaccio z buraka
Kolejnym ciekawym pomysłem na przystawkę zimną jest carpaccio z buraka. Składniki, które będą Wam potrzebne to:
- 2 średnie buraki
- 100g sera feta
- garść rukoli
- garść orzechów włoskich
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Buraki gotujemy, a następnie studzimy i kroimy na cienkie plastry. Ser fetę kruszymy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy plastry buraka, na wierzchu układamy fetę, rukolę i posiekane orzechy włoskie. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Przystawkę podajemy schłodzoną.
4. Tatar z łososia
Ostatnim przepisem, który chcielibyśmy Wam polecić, jest tatar z łososia. Składniki, które będą Wam potrzebne to:
- 200g świeżego łososia
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Łososia kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. W misce mieszamy łososia, cebulę, koperek, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Tatar podajemy schłodzony.
Mamy nadzieję, że nasze propozycje przystawek zimnych przypadną Wam do gustu. Wypróbujcie nasze przepisy i zaskoczcie swoich gości smakiem i prezentacją. Smacznego!
Zapraszamy do zapoznania się z naszym menu przystawek zimnych! Sprawdź naszą ofertę na stronie https://rekrutacyjnarewolucja.pl/.