Jak zrobić cydr

Ostatnimi czasy w naszym kraju na powrót popularny staje się cydr. Ten trunek tworzony na bazie jabłek i drożdży został wyparty przez inne alkohole na które dumnie patrzyliśmy się w ostatnich latach. Piwo, alkohole ciężkie, a także wino zupełnie zdominowały rynek alkoholowe w Polsce i cydr praktycznie w nim nie istniał. Ostatnio jednak coraz bardziej wraca do łask. Cydr jest przyjemny w smaku, ma ciekawe właściwości odżywcze i wybornie smakuje warto zatem zastanowić się w jaki sposób zrobić cydr.

Dlaczego warto pić cydr?

Dlaczego w ogóle warto pić cydr? Przede wszystkim posiada bardzo znaczne właściwości przeciwutleniające. Warto w tym miejscu jednak podkreślić, że składniki o których tutaj mowa czyli przeciwutleniacze znajdują się głównie w skórce jabłek. Dlatego też jeśli chcemy wykonać w cydr, to jabłka które do tego przeznaczymy nie powinny być obierane. W dalszej kolejności warto wskazać również na to, że cydr zawiera znaczne ilości potasu które są również dla nas niezwykle ważne. Albowiem potas w dużej mierze poprawia pracę naszych mięśni.

Jak zrobić cydr w domowych warunkach?

Jak zrobić cydrOczywiście cydr kupimy w niemalże każdym w sklepie spożywczym gdzie jest stoisko z alkoholami. Cydru najłatwiej szukać tam gdzie eksponowane są wina. Cydr nie jest stosunkowo drogim alkoholem, także z pewnością jest w zasięgu każdego Polaka. Warto więc zastanowić się nad wyborem tego akurat trunku na jakąś imprezę czy też wieczorny odpoczynek. Niemniej jednak cydr możemy również skutecznie wykonać samodzielnie w domowych warunkach. Jak się za to zabrać?

Przede wszystkim będziemy potrzebowali odpowiednich składników. W tym wypadku będą to jabłka, tutaj w zależności od naszych potrzeb będziemy potrzebowali około 15 kg tych owoców, a także drożdże i pożywkę.

Warto aby do produkcji cydru wybrać odpowiednie proporcje jabłek kwaśnych, jak i słodkich. Następnie jabłka, których nie obieramy ze skórek, kroimy i wrzucamy do sokowirówki w celu uzyskania soku. Sok przelewamy do specjalnego balonu, takiego jakiego używa się do produkcji wina. W dalszej kolejności dodajemy również drożdże i pożywkę i czekamy na proces fermentacji. Następnie cydr musi leżakować około dwóch, trzech tygodni i dopiero wówczas można go przelać do butelek i jest już gotowy do spożycia. Jak więc widać proces tworzenia cydru nie jest trudny Ale trzeba niestety trochę poczekać zanim trunek będzie gotowy do spożycia.

Inne alkohole

Choć cydr staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju, to jednak wciąż nie wyparł innych alkoholi które królują na naszych stołach. Przede wszystkim lubujemy się w spożyciu piwa, choć nie tak jak Niemcy i Czesi. Stosunkowo niewiele nadal pijemy wina chociaż tendencja tutaj jest również wzrostowa. Wino zdecydowanie należy do tych alkoholi które są smakowane przez wytrawnych miłośników alkoholi dlatego też jest nadal spożywane stosunkowo w niewielkich ilościach. Wino zazwyczaj spożywa się do obiadu czy też do kolacji. Wciąż w Polsce królują alkohole mocne takie jak wódka czy też alkohole kolorowe. Niemniej jednak wydaje się że tutaj z kolei tendencja jest raczej spadkowa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here