Jak roztopić czekoladę?

Każdy kto próbował wykonać jakieś ciekawe domowe wypieki, stawał na pewno przed dylematem, w jaki sposób rozpuścić czekoladę. Oczywiście rozpuszczona czekolada może służyć zarówno do tworzenia ciekawych deserów, jak i też do wykonania atrakcyjniej polewy na różnego rodzaju ciasta. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów jak rozpuścić czekoladę szybko i skutecznie.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Pierwszym sposobem jaki możemy w tym celu wykorzystać, jest rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej. Jak tego dokonać? Przede wszystkim musimy przygotować sobie w pierwszej kolejności szklaną miskę, którą wkładamy do garnka w ten sposób żeby była ona odpowiednio oparta o jego brzeg i nie dotykała dna, albowiem na dnie garnka wlewamy wodę którą podgrzewamy. Wówczas woda zaczyna wydzielać parę która ogrzewa dno szklanej miski do której wsypujemy czekoladę. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury czekolada zaczyna się roztapiać. Oczywiście aby rozpuszczanie czekolady przebiegł szybko i bezproblemowo warto tabliczkę czekolady połamać na mniejsze kawałki.

Rozpuszczanie czekolady w garnku

Drugim ciekawym sposobem na rozpuszczenie czekolady jest rozpuszczenie jej bezpośrednio w garnku. Po prostu do garnka wrzucamy w czekoladę połamaną na mniejsze kawałki a następnie stawiamy garnek na dość małym ogniu. Oczywiście taką czekoladę Trzeba często mieszać aby się nie przypaliła. Do czekolady możemy dorzucić również nieco mleka, odcinek masła a także oleju kokosowego. Musimy jednak przykuć dużą uwagę do tego, aby często czekoladę mieszać i uniknąć niepotrzebnego przypalenia.

Rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce

Czekoladę możemy również rozpuścić używając do tego mikrofalówki. Wystarczy że czekoladę umieścimy w szklanej misce i włożymy do mikrofalówki. Musimy też ustawić maksymalnie grzanie i czekoladę potrzymać tak przez 10 sekund. Następnie musimy wyciągnąć miskę z czekoladą, wykonać przemieszanie masy a następnie wstawić miskę z powrotem do mikrofalówki znów na około 10 sekund. Oczywiście taką czynność powtarzamy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Niemniej jednak również w tym wypadku warto uważać aby nie przesadzić z czasem, w jakim miska z czekoladą znajduje się w mikrofalówce na maksymalnym grzaniu. Jeśli przesadzimy to osiągniemy efekt przeciwny do zamierzonego. Nasza czekolada może zbyt stężeć i przywrzeć do miski, a wówczas nie będzie nadawała się do wykonania interesującej polewy do ciasta. Dlatego musimy tutaj zachować umiar i rozsądek.

Jak więc widać kwestia rozpuszczenia czekolady nie jest zadaniem trudnym. Każdy, nawet amator domowych wypieków i deserów, jest w stanie szybko sobie z tym poradzić. Rozpuszczona czekolada może stanowić ciekawe zwiedzanie wielu rodzajów ciast. Może być również bazą pod atrakcyjny deser. Zdecydowanie warto wiedzieć w jaki sposób rozpuścić czekoladę szybko i skutecznie. Warto również pamiętać że istnieją pewne rozbieżności w rozpuszczaniu czekolady gorzkiej, w przeciwieństwie do czekolady białej. Niemniej jednak te rozbieżności są tematem na osobny artykuł.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here