napoje roślinne, mleko roślinne, mleka roślinne, mleko sojowe, napój sojowy, mleko migdałowe, mleko kokosowe, mleko owsiane
fot. unsplash.com

Napoje roślinne cieszą się dużą popularnością – nie tylko pośród wegan i wegetarian. Doskonale sprawdzają się do najróżniejszych posiłków oraz do kawy. Czy napoje roślinne są wartościowe? Czy warto włączyć je do swojej diety?

Jeszcze do niedawna w sklepach znaleźć można było wyłącznie mleko krowie i sojowe. Obecnie na półkach dostępnych jest mnóstwo rodzajów napojów roślinnych, które zyskują coraz więcej zwolenników. Jakie mleka roślinne można znaleźć w sklepach? Które są najlepsze? Czy mogą stanowić dobrą alternatywę dla mleka krowiego?

Czy mleko roślinne to mleko?

Zgodnie z definicją mleko to produkt pozyskiwany z gruczołów sutkowych ssaków. Mleko roślinne to zaś napój wykonany z nasion konkretnych roślin oraz z wody. Sformułowanie „mleko roślinne” jest zatem niepoprawne. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej „mleka” otrzymywane z ryżu czy soi powinniśmy nazywać „napojami roślinnymi”. Jednak pozwólcie, że na potrzeby tego artykułu będziemy zamiennie używać sformułowań „mleko roślinne” i „napój roślinny”.

Napoje roślinne – dla kogo?

napoje roślinne, mleko roślinne, mleka roślinne, mleko sojowe, napój sojowy, mleko migdałowe, mleko kokosowe, mleko owsiane
fot. unsplash.com

Zamiana tradycyjnego mleka krowiego na napój roślinny jest znakomitą opcją dla osób z nietolerancją laktozy. Laktoza to cukier mleczny występujący w mleku i jego przetworach. Nietolerancja tego składnika pokarmowego objawia występowaniem biegunek, wzdęć, bólów brzucha i oddawaniem nadmiernej ilości gazów po spożyciu większej lub mniejszej ilości produktów zawierających laktozę.

Mleka roślinne są także doskonałą alternatywą dla wegan i wegetarian. W ich składach nie ma bowiem żadnych elementów pochodzenia zwierzęcego, dzięki czemu osoby na dietach roślinnych mogą je bez obaw spożywać.

Włączenie napojów roślinnych do diety jest świetnym sposobem na jej urozmaicenie. Mleka roślinne wyróżniają się specyficznym smakiem, który może sprawić, że tradycyjna owsianka czy jaglanka będzie smakować kompletnie inaczej.

Czy napoje roślinne są wartościowe?

Dokładne sprawdzenie etykiety danego mleka roślinnego to pierwsza rzecz, którą powinniśmy zrobić przed zakupem. Warto wybierać napoje fortyfikowane – czyli te wzbogacone o jeden lub kilka cennych składników odżywczych (w tym wapń, magnez, cynk, witaminy z grupy B, czy też witaminę D).

Jakie mleka roślinne można znaleźć w sklepach?

Mleko sojowe

Jest to najpopularniejszy napój roślinny. Ma stosunkowo dużo białka (pod tym względem można porównywać je z mlekiem krowim). Warto wspomnieć, że soja jest źródłem witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu i żelaza. Mleko sojowe wyróżnia się więc wysoką wartością odżywczą. W sklepach znaleźć można różne rodzaje napojów sojowych – słodzone lub nie, waniliowe, czekoladowe, naturalne i inne. Najlepszym wyborem będzie mleko bez dodatku tłuszczu i cukru wyprodukowane z soi niemodyfikowanej genetycznie.

Mleko migdałowe

Zawiera tylko od 1 do 5% migdałów, przez co może wydawać się wodniste. Jest za to dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, potasu i magnezu. W migdałach jest także sporo flawonoidów, które wzmacniają naczynia krwionośne. Na rynku dostępne są napoje migdałowe bez cukru oraz słodzone.

Mleko ryżowe

Pozyskiwane jest z brązowego ryżu. Ma najwyższą zawartość węglowodanów ze wszystkich napojów roślinnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest polecane cukrzykom. Za to jest świetnym rozwiązaniem dla osób uczulonych na soję czy orzechy. Napój ryżowy jest doskonałym źródłem witamin z grupy B.

Mleko owsiane

Ma więcej białka niż mleko migdałowe i mniej węglowodanów niż mleko ryżowe. Dostarcza największą ilość beta-glukanów, które obniżają stężenie cukru we krwi i wspomagają perystaltykę jelit. W sklepach znaleźć można mleka owsiane bez dodatku cukru oraz słodzone. Oczywiście lepszym wyborem są te pierwsze.

napoje roślinne, mleko roślinne, mleka roślinne, mleko sojowe, napój sojowy, mleko migdałowe, mleko kokosowe, mleko owsiane
fot. unsplash.com

Mleko kokosowe

W mleku kokosowym jest raczej mało białka, ale za to dość sporo tłuszczu. Na spółkach sklepowych można znaleźć wersje fortyfikowane wapniem.

Napoje roślinne mogą stanowić ciekawą alternatywę dla mleka krowiego. Nie tylko urozmaicą jadłospis, ale także dostarczą cennych wartości odżywczych. Pamiętajmy jednak, żeby sięgać po mleka fortyfikowane! 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here