Mimo tego, że orzechy włoskie mają sporo kalorii, to nie warto z nich rezygnować. W ich składzie znajduje się bowiem wiele cennych składników odżywczych. Są źródłem białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Jak na zdrowie wpływa regularne spożywanie orzechów włoskich?
Orzechy włoskie rosną na drzewach liściastych o takiej samej nazwie. Drzewa należą do gatunku światłolubnych. Do tego, by rosnąć, wymagają dobrego nasłonecznienia i ciepła. Orzech występuje między innymi w południowo-wschodniej Europie, w Azji i na Bałkanach.
Orzechy włoskie uznawane są za jedne z najzdrowszych orzechów na świecie! O ich prozdrowotnych właściwościach wiadomo od lat. Orzechy były bowiem znane już w starożytnej Grecji.
Jakie składniki odżywcze można znaleźć w orzechach włoskich?

Orzechy włoskie są skarbnicą cennych substancji. W 100 g produktu znajduje się ponad 50 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – w tym kwasów omega-3, które działają przeciwzapalnie. Co więcej, orzechy włoskie są źródłem białka, błonnika, manganu, cynku, magnezu, potasu, witaminy B1, B6, E, kwasu foliowego i antyoksydantów.
Warto jednak pamiętać o tym, że orzechy włoskie są dość kaloryczne. 100 g dostarcza aż 666 kalorii. Jeden orzech waży około 4 g i ma niecałe 30 kcal. Należy więc uważać z ich ilością w codziennym jadłospisie. Owszem, orzechy są zdrowe i powinno się je jeść, jednak spożywane w nadmiarze mogą tworzyć nadwyżkę kaloryczną. W konsekwencji waga może wzrosnąć.
Jaki wpływ na zdrowie ma regularne spożywanie orzechów włoskich?
Zawartość wielu niezbędnych składników odżywczych sprawia, że orzechy włoskie wykazują silne działanie prozdrowotne na organizm.
- Orzechy włoskie działają ochronnie na układ krążenia – obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają tendencję do powstawania zakrzepów. Ponadto obniżają ciśnienie krwi i chronią przed wystąpieniem zawału serca.
- Wspomagają leczenie cukrzycy i otyłości.
- Wykazują działanie antynowotworowe – kwasy fenolowy i elagowy zawarte w orzechach włoskich unieszkodliwiają substancje o działaniu rakotwórczym.
- Poprawiają pracę mózgu – dlatego też są polecane uczniom, szczególnie w okresach intensywnych przygotowań do egzaminów.
- Pomagają utrzymać zdrowe i mocne kości, włosy i zęby. Wpływają na kondycję skóry.
- Zmniejszają uczucie zmęczenia i znużenia.
Czy trzeba obierać je ze skórki?
Orzechy włoskie poza łupinką mają także ciemną skórkę o lekko gorzkim smaku. Wiele osób zastanawia się, czy trzeba ją ściągać. Jeśli smak skórki nam nie przeszkadza, to jak najbardziej można ją zostawić. To właśnie w tej części orzechów znajduje się większość cennych antyoksydantów. Warto więc spożywać orzechy włoskie w całości, żeby w pełni doświadczyć ich prozdrowotnych właściwości.
Orzechy włoskie w diecie – jak je jeść?

Wiemy już, że orzechy włoskie warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Jednak tu pojawia się pytanie – jak je jeść? Same jako formę przekąski czy dodawać do posiłków? Otóż jak tylko się chce! Orzechy doskonale komponują się zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi posiłkami. Znakomicie uzupełnią owsiankę, jaglankę, omleta, naleśniki, koktajl, sałatkę czy zupę krem. Może jeść je też w formie przekąsek lub dodawać do wypieków i deserów – również w wersji fit.
Orzechy włoskie a ciąża
Przyszłe mamy często obawiają się, że jedząc orzechy w ciąży, zaszkodzą swojemu dziecku – np. przyczynią się do powstania alergii pokarmowej u malucha. Okazuje się jednak, że nie ma się czym martwić. Według specjalistów z Harvard School of Public Health spożywanie orzechów w ciąży nie wywoła alergii u dziecka, a wręcz przeciwnie – może zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia.
Pamiętajmy, że orzechy włoskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego. Przyszłe mamy powinny zadbać o to, aby w diecie nie zabrakło tych cennych substancji.
Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa! Bez wątpienia powinny znaleźć się w niej orzechy włoskie. Dostarczają one bowiem wielu witamin, minerałów i innych substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.