orzechy włoskie, orzech włoski, czy orzechy włoskie są zdrowe, orzechy włoskie kalorie, orzechy włoskie na diecie
fot. unsplash.com

Mimo tego, że orzechy włoskie mają sporo kalorii, to nie warto z nich rezygnować. W ich składzie znajduje się bowiem wiele cennych składników odżywczych. Są źródłem białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Jak na zdrowie wpływa regularne spożywanie orzechów włoskich?

Orzechy włoskie rosną na drzewach liściastych o takiej samej nazwie. Drzewa należą do gatunku światłolubnych. Do tego, by rosnąć, wymagają dobrego nasłonecznienia i ciepła. Orzech występuje między innymi w południowo-wschodniej Europie, w Azji i na Bałkanach.

Orzechy włoskie uznawane są za jedne z najzdrowszych orzechów na świecie! O ich prozdrowotnych właściwościach wiadomo od lat. Orzechy były bowiem znane już w starożytnej Grecji.

Jakie składniki odżywcze można znaleźć w orzechach włoskich?

orzechy włoskie, orzech włoski, czy orzechy włoskie są zdrowe, orzechy włoskie kalorie, orzechy włoskie na diecie
fot. unsplash.com

Orzechy włoskie są skarbnicą cennych substancji. W 100 g produktu znajduje się ponad 50 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – w tym kwasów omega-3, które działają przeciwzapalnie. Co więcej, orzechy włoskie są źródłem białka, błonnika, manganu, cynku, magnezu, potasu, witaminy B1, B6, E, kwasu foliowego i antyoksydantów.

Warto jednak pamiętać o tym, że orzechy włoskie są dość kaloryczne. 100 g dostarcza aż 666 kalorii. Jeden orzech waży około 4 g i ma niecałe 30 kcal. Należy więc uważać z ich ilością w codziennym jadłospisie. Owszem, orzechy są zdrowe i powinno się je jeść, jednak spożywane w nadmiarze mogą tworzyć nadwyżkę kaloryczną. W konsekwencji waga może wzrosnąć.

Jaki wpływ na zdrowie ma regularne spożywanie orzechów włoskich?

Zawartość wielu niezbędnych składników odżywczych sprawia, że orzechy włoskie wykazują silne działanie prozdrowotne na organizm.

  1. Orzechy włoskie działają ochronnie na układ krążenia – obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają tendencję do powstawania zakrzepów. Ponadto obniżają ciśnienie krwi i chronią przed wystąpieniem zawału serca.
  2. Wspomagają leczenie cukrzycy i otyłości.
  3. Wykazują działanie antynowotworowe – kwasy fenolowy i elagowy zawarte w orzechach włoskich unieszkodliwiają substancje o działaniu rakotwórczym.
  4. Poprawiają pracę mózgu – dlatego też są polecane uczniom, szczególnie w okresach intensywnych przygotowań do egzaminów.
  5. Pomagają utrzymać zdrowe i mocne kości, włosy i zęby. Wpływają na kondycję skóry.
  6. Zmniejszają uczucie zmęczenia i znużenia.

Czy trzeba obierać je ze skórki?

Orzechy włoskie poza łupinką mają także ciemną skórkę o lekko gorzkim smaku. Wiele osób zastanawia się, czy trzeba ją ściągać. Jeśli smak skórki nam nie przeszkadza, to jak najbardziej można ją zostawić. To właśnie w tej części orzechów znajduje się większość cennych antyoksydantów. Warto więc spożywać orzechy włoskie w całości, żeby w pełni doświadczyć ich prozdrowotnych właściwości.

Orzechy włoskie w diecie – jak je jeść?

orzechy włoskie, orzech włoski, czy orzechy włoskie są zdrowe, orzechy włoskie kalorie, orzechy włoskie na diecie
fot. unsplash.com

Wiemy już, że orzechy włoskie warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Jednak tu pojawia się pytanie – jak je jeść? Same jako formę przekąski czy dodawać do posiłków? Otóż jak tylko się chce! Orzechy doskonale komponują się zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi posiłkami. Znakomicie uzupełnią owsiankę, jaglankę, omleta, naleśniki, koktajl, sałatkę czy zupę krem. Może jeść je też w formie przekąsek lub dodawać do wypieków i deserów – również w wersji fit.

Orzechy włoskie a ciąża

Przyszłe mamy często obawiają się, że jedząc orzechy w ciąży, zaszkodzą swojemu dziecku – np. przyczynią się do powstania alergii pokarmowej u malucha. Okazuje się jednak, że nie ma się czym martwić. Według specjalistów z Harvard School of Public Health spożywanie orzechów w ciąży nie wywoła alergii u dziecka, a wręcz przeciwnie – może zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia.

Pamiętajmy, że orzechy włoskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego. Przyszłe mamy powinny zadbać o to, aby w diecie nie zabrakło tych cennych substancji.

Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa! Bez wątpienia powinny znaleźć się w niej orzechy włoskie. Dostarczają one bowiem wielu witamin, minerałów i innych substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here