jabłka, superfoods, jak schudnąć, superfood, jabłka superfoods, zdrowa dieta, zdrowie, co jeść na diecie, odchudzanie, redukcja
fot. unsplash.com

Kiedyś krążyło przekonanie, że zdrowa dieta jest droga i skomplikowana. Na szczęście obecnie coraz bardziej odchodzi się od tego sformułowania. Istnieje bowiem mnóstwo niedrogich, lokalnych produktów, które są bogactwem witamin i innych cennych składników odżywczych. Jednym z nich są jabłka.

Znane przysłowie mówi: „One apple a day keeps the doctor away” („jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie”). I o ile do tego stwierdzenia należy podejść z lekkim dystansem, to nie zmiena to faktu, że regulane spożywanie jabłek ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie.

Jabłka zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych:

jabłka, superfoods, jak schudnąć, superfood, jabłka superfoods, zdrowa dieta, zdrowie, co jeść na diecie, odchudzanie, redukcja
fot. unsplash.com
  • błonnik, który reguluje pracę jelit,
  • potas, który kontroluje pracę mięśni,
  • witaminę C, która ułatwia przyswajanie żelaza, jest silnym antyoksydantem i wpływa stabilizująco na psychikę,
  • magnez, który jest budulcem kości i zębów oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego,
  • witaminy z grupy B, które oddziałują na serce, mięśnie, skórę, a także wpływają na przemianę materii i samopoczucie.

Co więcej, jabłka są tanie i ogólnodostępne. Można kupić je w każdym sklepie spożywczym czy na targu.

Warto więc zadbać o to, aby jabłka znalazły się w diecie każdego.

6 ARGUMENTÓW, KTÓRE PRZEKONAJĄ CIĘ DO JEDZENIA JABŁEK:

  1. Jabłka zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową – wykazują działanie przeciwnowotworowe. Szczególnie obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego (w tym raka jelita grubego i wątroby). Może być to związane między innymi z zawartością substancji o działaniu przeciwutleniającym.
  2. Mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
  3. Obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona oraz chorobę Alzheimera.
  4. Dzięki zawartości cennych składników odżywczych mają korzystny wpływ na odporność.
  5. Pomagają w walce z nadwagą i otyłością.
  6. Są źródłem błonnika, który między innymi usprawnia pracę jelit, reguluje wypróżnianie, zapobiega zaparciom, obniża stężenie glukozy we krwi, a także zmniejsza wchłaniane cholesterolu.

Ile kalorii ma jedno jabłko?

Jabłka są niskokaloryczne, dlatego szczególnie poleca się je osobom będącym na diecie redukcyjnej. Jedno średnie jabłko ze skórką (czyli takie, które mieści się w garści) waży około 180 g i ma 90 kalorii oraz aż 3,6 g błonnika. Dla porównania batonik Milky Way to 100 kcal, plaster sera żółtego ma ok. 80 kcal, a 120-gramowy kawałek sernika wiedeńskiego to aż 305 kcal.

Kiedy jeść jabłka?

jabłka, superfoods, jak schudnąć, superfood, jabłka superfoods, zdrowa dieta, zdrowie, co jeść na diecie, odchudzanie, redukcja
fot. unsplash.com

Nie ma idealnej pory na jedzenie jabłek. Można wykorzystywać je do przygotowania różnych potraw lub jeść jako przekąskę między posiłkami.

Jabłka doskonale sprawdzają się jako dodatki do owsianek, kaszek, omletów, naleśników czy innych słodkich dań. W takich posiłkach cukier można zastąpić erytrytolem bądź ksylitolem. Dzięki temu jeszcze bardziej podniesiemy ich wartość odżywczą.

Nie można zapominać o kultowej szarlotce, którą również można przygotować w wersji fit. Jabłka doskonale sprawdzą się także w wielu innych sezonowych lub całorocznych ciastach i deserach.

Jeśli chodzi o wytrawne potrawy, to jabłka świetnie sprawdzają się do najróżniejszych surówek i sałatek. Wykorzystać je można również na przykład do mięs.

Przepis na rozgrzewającą owsiankę jabłko z cynamonem:

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko
  • 10 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Płatki zagotować na mleku z dodatkiem miodu. Do zagotowanych płatków dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Jabłko pokroić w kostkę i wyłożyć na wierzch owsianki. Całość posypać orzechami i cynamonem.

Taka owsianka ma 497 kalorii. Jest to doskonała propozycja na zimowe śniadanie.

Zdrowa dieta to podstawa! Bez wątpienia nie może zabraknąć w niej naszych polskich superfoods, czyli jabłek!

Lubicie jabłka? Jak często je jecie?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here