Prawidłowo zbilansowana dieta to taka, w której znajduje się dużo warzyw i owoców. Przyjęło się, że powinno się spożywać 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia. I o ile z owocami nie ma problemu, bo są słodkie i dobre, to warzyw jemy zdecydowanie mniej. Jak to zmienić? Jak przemycić warzywa do posiłków?
Odpowiednia podaż warzyw w diecie jest niezwykle ważna. Warzywa dostarczają wiele cennych i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu mikroelementów i witamin. Ponadto przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju najróżniejszych chorób – w tym miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy oraz niewydolności serca. Warzywa są źródłem błonnika, który między innymi wpływa na prawidłową pracę jelit.
Warto też zauważyć, że większość warzyw ma stosunkowo mało kalorii. Dla przykładu 5 plasterków ogórka to tylko 3 kcal, surowy burak ma 44 kcal, duża 230-gramowa papryka czerwona 74 kcal, a garść rukoli 5 kcal. Warzywa są więc szczególnie polecane osobom na dietach redukcyjnych. Spożywanie warzyw w każdym posiłku nie tylko podniesie ich wartość odżywczą, ale także wpłynie na ich sytość.
Porcja warzyw – ile to?

Najnowsze badania dowodzą, że w codziennej diecie powinno znaleźć się 5 porcji warzyw i owoców. Jedna porcja wynosi około 80-100 g. 100 g warzyw to np. 1 surowy burak, pół białej cebuli, pół papryki, garść bobu, garść pomidorków koktajlowych lub 1/5 brokuła.
Niestety w jadłospisach wielu osób brakuje warzyw. Co więc zrobić, żeby jeść ich więcej? Jak przemycić do diety warzywa, jeśli nie lubimy ich smaku?
5 sposobów na to, żeby jeść więcej warzyw
1. Jedz zupy
Spożywanie zup to jeden z najlepszych sposobów na to, aby dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią ilość warzyw w ciągu dnia. Szczególnie dobrym pomysłem są zupy krem. Do takich posiłków można dodać naprawdę sporo warzyw – 1/4 czy nawet połowę dziennego zapotrzebowanie. Dużym plusem zup jest również to, że są niskokaloryczne. Gotowanie zup wydaje się być zatem znakomitym pomysłem dla osób na redukcji.
2. Dodawaj warzywa tam, gdzie wcześniej ich nie było
Słyszałeś może o brownie z fasoli? O omlecie z marchewką? A może o owsiance z cukinią? Nie? To koniecznie musisz zainteresować się tym tematem! W internecie znaleźć można mnóstwo przepisów na słodkie posiłki z dodatkiem warzyw. I tak, to może na początku brzmieć jak kiepski pomysł, ale w rzeczywistości jest to jedno z najbardziej genialnych rozwiązań dietetycznych. Odpowiednie przygotowanie sprawia, że warzywa w takich posiłkach są praktycznie niewyczuwalne – co jest świetną opcją dla osób, które ich nie lubią.
Jeśli mówimy o przemycaniu warzyw do posiłków, warto wspomnieć również o wytrawnych potrawach. Z warzyw można zrobić najróżniejsze sosy (np. paprykowe czy pieczarkowe). Można dodać je do spaghetti, lazanii, wrapów czy pieczonego mięsa.
3. Rób sałatki i surówki

Do sałatki można dodać praktycznie każde warzywo! Różne rodzaje sałaty, ogórki, pomidory, paprykę, kukurydzę, brokuły, kapustę, marchew, pietruszkę, kalafior, fasolkę szparagową i wiele innych. Inspiracji możesz szukać w internecie oraz w najróżniejszych książkach kucharskich. Surówki doskonale sprawdzą się jako dodatki do obiadu. Sałatki można jeść jako oddzielne dania. Dodając do nich jakieś źródło białka (np. pierś z kurczaka) i tłuszczy (np. oliwę, orzechy włoskie, pestki słonecznika, pestki dyni) można stworzyć pełnowartościowy, zdrowy i przede wszystkim wyjątkowo smaczny posiłek.
4. Postaw na gotowce
Brakuje Ci pomysłów na posiłki z warzywami? W sklepach dostępnych mnóstwo przepysznych, gotowych dań o dobrym, naturalnym składzie. Na sklepowych półkach znaleźć można między innymi burgery warzywne, pierogi ze szpinakiem lub z pieczarkami i wiele innych znakomitych propozycji.
5. Warzywa jako przekąski
Doskonałym rozwiązaniem jest również spożywanie warzyw w formie przekąsek. Bardzo popularne w ostatnim czasie jest jedzenie marchewki, selera i innych warzyw pokrojonych w paseczki z hummusem.
Zwiększenie spożywania warzyw nie wymaga dużo wysiłku, a może mieć bardzo pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Warto więc zadbać o to, aby w każdym posiłku znalazła się porcja warzyw.