siemię lniane, ile kalorii ma siemię lniane, siemię błonnik, siemię właściwości, kisiel z siemienia lnianego
fot. pixabay.com

O superfoods z pewnością słyszała każda osoba, która miała jakąkolwiek styczność z tematem zdrowego stylu życia. Zaliczyć do nich można między innymi siemię lniane. O tym, jakie ma właściwości, przeczytacie w tym artykule.

Superfoods to produkty spożywcze naturalnego pochodzenia bogate w najróżniejsze cenne składniki odżywcze – czyli witaminy, minerały, fitozwiązki itd. Włączenie „superżywności” do codziennej diety ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie.

Jednym z superfoods jest siemię lniane. Jaki wpływ na organizm na regularne spożywanie tego produktu? Jakie witaminy i minerały się w nim znajdują?

Czym jest siemię lniane?

Siemię lniane to malutkie, brązowe nasiona (czasem można spotkać również złote) lnu zwyczajnego, które są znane i cenione od tysięcy lat. Len uprawiano bowiem już w starożytnym Egipcie i starożytnych Chinach. Siemię lniane słynie ze swoich znakomitych właściwości prozdrowotnych. Ma pozytywny wpływ na cały organizm – usprawnia pracę układu pokarmowego, chroni przed rozwojem niektórych chorób, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.

W sklepach dostępne są czasem zmielone wersje siemienia lnianego, jednak nie warto ich kupować. Zmielone siemię szybko traci swoje wartości odżywcze, dlatego nie można go długo przechowywać. Najlepszym rozwiązaniem jest mielenie go tuż przed spożyciem.

Siemię lniane dobre dla zdrowia?

Nasiona siemienia lnianego zaliczamy do superfoods. Wynika to z ich znakomitych właściwości. Siemię jest bowiem źródłem cennego błonnika, który między innymi usprawnia pracę jelit i ułatwia wypróżnianie. 1 łyżka siemienia (10 g) dostarcza około 1,8 g błonnika.

W ziarnach znajdują się również kwasy omega-3 (dokładniej kwas ALA), które wykazują silne działanie przeciwzapalne, wpływają pozytywnie na pracę mózgu i chronią przed nowotworami.

Kolejną ważną substancją znajdującą się w siemieniu są lignany. Związki te mają pozytywny wpływ na układ krążenia, obniżają poziom cholesterolu LDL i zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową i miażdżycę.

Warto wspomnieć także o tym, że siemię lniane jest bogate w inne cenne składniki mineralne i witaminy – w tym wapń, żelazo, potas, sód, magnez, kwas foliowy, niacynę, witaminę B6 oraz witaminę E.

Korzyści zdrowotne

siemię lniane, ile kalorii ma siemię lniane, siemię błonnik, siemię właściwości, kisiel z siemienia lnianego
fot. unsplash.com

Regularne spożywanie siemienia lnianego będzie mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Siemię lniane między innymi:

  1. Wspiera działanie układu pokarmowego – łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe, poprawia ruchy perystaltyczne jelit, wspomaga leczenie zaparć i zmniejsza stany zapalne jelit.
  2. Korzystnie wpływa na układ krwionośny – normuje poziom lipidów i obniża poziom „złego” cholesterolu LDL.
  3. Ma pozytywny wpływ na samopoczucie – regularne spożywanie lnu poprawia nastrój.
  4. Zmniejsza uczucie głodu – dzięki zawartości błonnika, który zwiększa objętość pożywienia w układzie pokarmowym. Dzięki temu jest świetną opcją dla tych osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
  5. Poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci – dzięki zawartości takich składników jak żelazo, kwas foliowy, magnez, cynk oraz witaminy z grupy B.
  6. Ma wpływ na gospodarkę hormonalną – jest źródłem fitoskładników i przeciwutleniaczy, które łagodzą objawy menopauzy i zapobiegają rozwojowi raka prostaty.

Wartość odżywcza siemienia lnianego

W 100 g siemienia lnianego jest 499 kalorii. W tym jest 28,9 g białka, 31 g tłuszczów (w tym tylko 2,4 g kwasów tłuszczowych nasyconych), 17 g węglowodanów i aż 18 g błonnika. Jedna łyżka siemienia waży około 10 g i dostarcza 50 kcal.

Jak wzbogacić nim jadłospis?

Siemię lniane można spożywać w różnych formach. Doskonale sprawdzi się jako posypka na kanapki czy dodatek do sałatki lub zupy.

Zmielone siemię można dodawać do koktajli czy innych napojów. Należy jednak pamiętać, aby siemię mielić chwilę przed spożyciem. Dzięki temu będzie świeże i zachowa swoje wszystkie wartości odżywcze.

Siemię podane w formie kisielu (2-3 łyżki zalane ciepłą wodą i odstawione na ok. 1 godzinę) jest doskonałym lekarstwem na biegunki i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jak widać, regularne spożywanie siemienia lnianego przynosi mnóstwo korzyści. Warto więc wprowadzić je do swojego jadłospisu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here