Superfoods to produkty, które mają niezwykle korzystny wpływ na organizm. Wielu dietetyków i specjalistów ds. żywienia zaleca, żeby wprowadzić je do swojej codziennej diety. Jakie artykuły spożywcze możemy do nich zaliczyć? Przygotowaliśmy specjalną listę!
Każdy, kto chociaż trochę interesuje się tematami związanymi z dietetyką i zdrowym odżywianiem, z pewnością słyszał o superfoods. Są to produkty naturalnego pochodzenia odznaczające się wysoką zawartością cennych składników odżywczych – czyli witamin, minerałów, antyoksydantów i innych związków. Pierwszy raz tego terminu użył Aaron Moss w 1998 roku. Opisywał on bowiem organiczną żywność o znakomitych właściwościach prozdrowotnych.
Do superfoods możemy zaliczyć zarówno warzywa i owoce, jak i najróżniejsze napoje, soki, zioła i nasiona.
Właściwości superfoods
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, regularne spożywanie superżywności będzie mieć bardzo korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Superfoods nie tylko wspomagają odporność i wzmacniają naczynia krwionośne, ale także spowalniają procesy starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób – w tym chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów czy cukrzycy typu II.
8 superfoods, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu
1. Siemię lniane
Nasiona lnu zwyczajnego wykazują silne działanie prozdrowotne. Przede wszystkim charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego – poprawia perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie i działa łagodząco na dolegliwości żołądkowe i jelitowe. W siemieniu lnianym znajduje się także dużo innych cennych składników odżywczych – w tym kwas ALA, czyli odmiana kwasu omega-3 o działaniu przeciwzapalnym, lignany, które korzystnie wpływają na układ krążenia oraz wapń będący podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów. Co więcej, siemię jest źródłem żelaza, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego.
2. Nasiona chia
Na miano superfoods zasługują również nasiona chia. Podobnie jak siemię lniane zawierają dużo błonnika. Ponadto są doskonałym źródłem wapnia, selenu, żelaza i kwasów omega-3. W nasionach chia znajduje się także leptyna, która ma korzystny wpływ na poziom energii i przemianę materii.
3. Jagody goji
Są źródłem takich składników jak żelazo, cynk, selen, miedź, witamina A, niacyna i fosfor. Ponadto mają dużo białka i błonnika – kolejno 12 i 10 g w 100 g produktu. Za pomarańczowo-czerwony kolor jagód goji odpowiada beta-karoten, który m.in. pomaga utrzymać zdrowe kości. Bierze także udział w procesie rozwoju komórek.
4. Borówki
Są kopalnią witamin! Zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę C, A i E. Są doskonałym źródłem błonnika i manganu. Ponadto mają mało kalorii. 50 g borówek (garść) dostarcza tylko 29 kalorii. Regularne spożywanie borówek ma korzystny wpływ na pamięć i pracę układu pokarmowego.
5. Truskawki
Mają dużo witaminy C i błonnika. Podobnie jak borówki są niskokaloryczne. Garść truskawek (70 g) ma tylko 23 kalorie. Są bardzo smaczne i doskonale komponują się z najróżniejszymi słodkimi posiłkami – takimi jak owsianki, omlety, naleśniki czy jaglanki.
6. Kurkuma
Jest to przyprawa o żółto-pomarańczowym kolorze. Cennym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która wyróżnia się silnym działaniem przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.
7. Pestki dyni
Mają dużo magnezu i cynku. Ponadto zawierają fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas linolowy. Regularne spożywanie nasion dyni będzie mieć korzystny wpływ na układ krążenia, odporność oraz wygląd skóry, paznokci i włosów.
8. Jabłka
W jabłkach znajduje się dużo błonnika, witaminy C, potasu oraz magnezu. Jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, usprawnia pracę jelit i pomaga w walce z nadwagą i otyłością.
Pełnowartościowa, odpowiednio zbilansowana dieta to klucz do zachowania pełni zdrowia i sił. Niezwykle ważne jest to, aby w jadłospisie nie zabrakło wyjątkowych superfoods. Ich regularne spożywanie może bowiem przynieść mnóstwo korzyści zdrowotnych.