superfoods, superfood, super żywność, jagody goji, siemię lniane, nasiona chipa, truskawki, borówki, jabłka
fot. unsplash.com

Superfoods to produkty, które mają niezwykle korzystny wpływ na organizm. Wielu dietetyków i specjalistów ds. żywienia zaleca, żeby wprowadzić je do swojej codziennej diety. Jakie artykuły spożywcze możemy do nich zaliczyć? Przygotowaliśmy specjalną listę!

Każdy, kto chociaż trochę interesuje się tematami związanymi z dietetyką i zdrowym odżywianiem, z pewnością słyszał o superfoods. Są to produkty naturalnego pochodzenia odznaczające się wysoką zawartością cennych składników odżywczych – czyli witamin, minerałów, antyoksydantów i innych związków. Pierwszy raz tego terminu użył Aaron Moss w 1998 roku. Opisywał on bowiem organiczną żywność o znakomitych właściwościach prozdrowotnych.

Do superfoods możemy zaliczyć zarówno warzywa i owoce, jak i najróżniejsze napoje, soki, zioła i nasiona.

Właściwości superfoods

superfoods, superfood, super żywność, jagody goji, siemię lniane, nasiona chipa, truskawki, borówki, jabłka
fot. unsplash.com

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, regularne spożywanie superżywności będzie mieć bardzo korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Superfoods nie tylko wspomagają odporność i wzmacniają naczynia krwionośne, ale także spowalniają procesy starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób – w tym chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów czy cukrzycy typu II.

8 superfoods, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu

1. Siemię lniane

Nasiona lnu zwyczajnego wykazują silne działanie prozdrowotne. Przede wszystkim charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego – poprawia perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie i działa łagodząco na dolegliwości żołądkowe i jelitowe. W siemieniu lnianym znajduje się także dużo innych cennych składników odżywczych – w tym kwas ALA, czyli odmiana kwasu omega-3 o działaniu przeciwzapalnym, lignany, które korzystnie wpływają na układ krążenia oraz wapń będący podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów. Co więcej, siemię jest źródłem żelaza, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego.

2. Nasiona chia

Na miano superfoods zasługują również nasiona chia. Podobnie jak siemię lniane zawierają dużo błonnika. Ponadto są doskonałym źródłem wapnia, selenu, żelaza i kwasów omega-3. W nasionach chia znajduje się także leptyna, która ma korzystny wpływ na poziom energii i przemianę materii.

3. Jagody goji

Są źródłem takich składników jak żelazo, cynk, selen, miedź, witamina A, niacyna i fosfor. Ponadto mają dużo białka i błonnika – kolejno 12 i 10 g w 100 g produktu. Za pomarańczowo-czerwony kolor jagód goji odpowiada beta-karoten, który m.in. pomaga utrzymać zdrowe kości. Bierze także udział w procesie rozwoju komórek.

4. Borówki

superfoods, superfood, super żywność, jagody goji, siemię lniane, nasiona chipa, truskawki, borówki, jabłka
fot. unsplash.com

Są kopalnią witamin! Zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę C, A i E. Są doskonałym źródłem błonnika i manganu. Ponadto mają mało kalorii. 50 g borówek (garść) dostarcza tylko 29 kalorii. Regularne spożywanie borówek ma korzystny wpływ na pamięć i pracę układu pokarmowego.

5. Truskawki

Mają dużo witaminy C i błonnika. Podobnie jak borówki są niskokaloryczne. Garść truskawek (70 g) ma tylko 23 kalorie. Są bardzo smaczne i doskonale komponują się z najróżniejszymi słodkimi posiłkami – takimi jak owsianki, omlety, naleśniki czy jaglanki.

6. Kurkuma

Jest to przyprawa o żółto-pomarańczowym kolorze. Cennym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która wyróżnia się silnym działaniem przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.

7. Pestki dyni

Mają dużo magnezu i cynku. Ponadto zawierają fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas linolowy. Regularne spożywanie nasion dyni będzie mieć korzystny wpływ na układ krążenia, odporność oraz wygląd skóry, paznokci i włosów.

8. Jabłka

W jabłkach znajduje się dużo błonnika, witaminy C, potasu oraz magnezu. Jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, usprawnia pracę jelit i pomaga w walce z nadwagą i otyłością.

Pełnowartościowa, odpowiednio zbilansowana dieta to klucz do zachowania pełni zdrowia i sił. Niezwykle ważne jest to, aby w jadłospisie nie zabrakło wyjątkowych superfoods. Ich regularne spożywanie może bowiem przynieść mnóstwo korzyści zdrowotnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here