witamina c, witamina c na przeziębienie, suplementacja witaminą c, dieta, zdrowa dieta, źródła witaminy c
fot. unsplash.com

Witamina C jest jednym z najczęściej stosowanych suplementów. Nie ulega żadnej wątpliwości, że ten związek organiczny jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy jednak suplementacja jest niezbędna? Czy witamina C leczy przeziębienie?

Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy, ma ogromne zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Przede wszystkim uczestniczy w wielu procesach zachodzących w organizmie, przez co jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto jest doskonałym przeciwutleniaczem, dzięki czemu jest doceniana w kosmetyce. Witamina C zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się skóry.

Ludzie, w przeciwieństwie do większości zwierząt i roślin, nie potrafią wytworzyć jej samodzielnie. W związku z tym muszą ją dostarczyć wraz z pożywieniem lub w postaci suplementu.

Jakie właściwości ma witamina C?

witamina c, witamina c na przeziębienie, suplementacja witaminą c, dieta, zdrowa dieta, źródła witaminy c
fot. unsplash.com

Należy dbać o to, aby dostarczać swojemu organizmowi odpowiednią ilość witaminy C, ponieważ pełni ona wiele ważnych funkcji.

Witamina C między innymi:

  1. Wspomaga układ krwionośny – uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. W związku z tym ułatwia proces gojenia się ran i hamuje krwawienie dziąseł.
  2. Ułatwia przyswajanie żelaza, a także bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek (erytrocytów). Dzięki temu przyczynia się do zapobiegania anemii.
  3. Jest niezbędna do syntezy kolagenu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanki łącznej.
  4. Zwalcza bakterie powodujące próchnicę.
  5. Spowalnia procesy starzenia się skóry.
  6. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
  7. Ma wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów. Według naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Kansas witamina C podawana dożylnie w dużych dawkach wraz z lekami przeciwnowotworowymi może przyspieszyć niszczenie komórek nowotworowych i przyczynić się do złagodzenia efektów ubocznych leczenia – chemioterapii i radioterapii.
  8. Aktywuje wiele enzymów.

Niedobór witaminy C

Niedobór witaminy C może nieść za sobą negatywne konsekwencje. Między innymi może przyczynić się do powstawania niedokrwistości z niedoboru żelaza, ponieważ związek ma istotny wpływ na jego przyswajalność. Ponadto w czasie niedoboru witaminy C w organizmie możemy zauważyć:

  • utrudnione gojenie się ran,
  • osłabienie i szybkie męczenie się,
  • brak apetytu,
  • spadek odporności,
  • osłabienie naczyń krwionośnych,
  • szybsze starzenie się skóry,
  • skłonność do siniaków,
  • bóle mięśni i stawów,
  • krwawienie dziąseł.

Kiedy zapotrzebowanie na witaminę C jest wyższe?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że każda osoba powinna zadbać o prawidłową podaż witaminy C. W niektórych przypadkach zapotrzebowanie na ten związek jest większe. Między innymi:

  • u osób starszych,
  • chorych na cukrzycę lub nadciśnienie tętnicze,
  • u kobiet w ciąży i karmiących,
  • przy ciężkim i długotrwałym wysiłku fizycznym,
  • u osób będących pod wpływem silnego stresu.

W razie wątpliwości należy konsultować z lekarzem, jakie dawki witaminy C przyjmować, żeby nie doprowadzić do przedawkowania.

Nadmiar witaminy C

Witaminę C trudno jest przedawkować. Kwas askorbinowy jest bowiem substancją rozpuszczalną w wodzie, więc jest wydalany razem z moczem oraz z potem. Jednak jeśli dziennie przyjmuje się ponad 1000 mg witaminy C, mogą wystąpić bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka lub wysypka.

Źródła witaminy C

witamina c, witamina c na przeziębienie, suplementacja witaminą c, dieta, zdrowa dieta, źródła witaminy c
fot. unsplash.com

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć witaminy C. W związku z tym musi ją dostarczyć. Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy różni się w zależności od płci i wieku. U dzieci wynosi ono od 30 do nawet 65 mg dziennie, u kobiet około 60 mg, a u mężczyzn około 70 mg dziennie.

Witaminę C znaleźć można między innymi w (ilość w 100 g świeżego produktu):

  • natce pietruszki – 269 mg,
  • papryce – 125-200 mg,
  • brukselce – do 145 mg,
  • czarnej porzeczce – 150-300 mg,
  • kalarepie – 70-100 mg,
  • kiwi – ok. 80 mg,
  • malinach – ok. 20-30 mg,
  • kapuście – nawet do 70 mg,
  • kalafiorze – nawet do 70 mg,
  • dzikiej róży – od 200 do nawet 800 mg,
  • cytrusach – od 30 do 70 mg w zależności od rodzaju,
  • pomidorach – nawet do 30 mg,
  • brokułach – 65-150 mg,
  • truskawkach – do 90 mg.

Suplementacja

Suplementacja witaminą C nie jest niezbędna. Jeśli dieta jest odpowiednio zbilansowana, dostarczymy organizmowi odpowiednią ilość tego związku wraz z pożywieniem.

W niektórych przypadkach suplementacja jest zalecana. Jednak należy pamiętać, że przyjmowanie dużych dawek (powyżej 1000 mg) nie ma wpływu na zwiększenie jej skuteczności.

Witamina C na przeziębienie

W 2007 zostały przeprowadzone badania, które dowiodły, że witamina C nie zmniejsza częstotliwości występowania i czasu trwania przeziębień. Witamina C nie jest więc lekarstwem na przeziębienie, jak się powszechnie uważa. Nie zmienia to faktu, że profilaktyczne przyjmowanie witaminy C ma pozytywny wpływ na nasz organizm.

Witamina C jest nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Warto więc zadbać o to, aby dieta była odpowiednio zbilansowana i bogata w świeże owoce i warzywa, które są głównym źródłem kwasu askorbinowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here