Większość z nas kakao kojarzy z dzieciństwem. Jednak okazuje się, że nie jest to tylko smaczny napój. O prozdrowotnych właściwościach kakao wiadomo od tysięcy lat. Jest ono źródłem cennych składników odżywczych – w tym witamin, przeciwutleniaczy i kwasów omega-9. Jaki wpływ na organizm na regularne spożywanie kakao?
Kakao otrzymujemy z kakaowca, który rośnie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Jego historia sięga czasów starożytnych. O jego znakomitych właściwościach wiedzieli już bowiem Majowie i Aztekowie. W Europie pojawiło się za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł je na dwór hiszpański w XVI wieku.
Wyjątkowa wartość odżywcza kakao

Na rynku dostępne są różne formy kakao – m.in. w proszku, w ziarnach oraz w formie czekolady. Najbardziej wartościowe są naturalne ziarna kakaowca bez żadnych dodatków (np. cukru).
W ziarnach kakaowca znajduje się mnóstwo cennych składników odżywczych. Są one źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów (tryptofanu, serotoniny i tyraminy) oraz przeciwutleniaczy (m.in. katechina, flawanole, epiketechina). Kakao jest kopalnią witamin i minerałów. Znajdują się w nim takie składniki jak magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, niacyna, foliany, ryboflawina oraz witamina B6.
100 g kakao ma około 230 kalorii – w tym 19,6 g białka, 13,7 g tłuszczów oraz 57,9 g węglowodanów. Ponadto ma aż 37 g błonnika, który wykazuje niezwykle korzystne działanie w kontekście funkcjonowania układu pokarmowego.
Właściwości
Wprowadzenie kakao do codziennej diety przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Nie tylko może mieć pozytywny wpływ na samopoczucie, ale także poprawia pamięć, koncentrację i zapobiega różnym chorobom. W związku z tym można śmiało zaliczyć je do superfoods.
Regularne spożywanie kakao:
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne (w tym schorzenia układu sercowo-naczyniowego), dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki.
- Zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę i korzystnie wpływa na metabolizm glukozy – tym samym obniża ryzyko wystąpienia insulinooporności i w dalszym etapie cukrzycy typu II.
- Chroni przed utlenianiem się „złego” cholesterolu LDL i reguluje ciśnienie krwi.
- Korzystnie wpływa na układ nerwowy – wzmacnia go i pomaga w leczeniu nerwic, depresji i innych zaburzeń.
- Usprawnia na pracę mózgu – poprawia koncentrację i pamięć. Co więcej, może hamować rozwój chorób neurodegeneracyjnych (w tym choroby Alzheimera).
- Poprawia humor i wspomaga walkę ze stresem.
- Pobudza, dzięki zawartości kofeiny.
- Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego – pobudza żołądek do pracy i działa rozkurczowo na jelita.
Warto wspomnieć o tym, że kakao jest całkowicie bezpieczne dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Przyszłe oraz świeżo upieczone mamy mogą zatem śmiało wprowadzić je do swojego jadłospisu, bez obaw o zdrowie i samopoczucie swojego malucha.
Jakie kakao wybierać?
Najlepsze formy to te, które nie są mocno przetworzone. Należy unikać produktów wzbogaconych o cukier i inne substancje. W składzie powinien znajdować się jedynie tłuszcz kakaowy.
Zastosowanie kakao w kosmetyce
Kakao jest źródłem m.in. witaminy E, A oraz flawonoidów. Dzięki swoim znakomitym właściwościom znalazło zastosowanie w kosmetyce. Substancje zawarte w kakao opóźniają procesy starzenia oraz niwelują zły wpływ wolnych rodników. Co więcej, kakao wykazuje działanie tonizujące i kojące, wspomaga redukcję rozstępów, zapobiega utracie wody z organizmu oraz doskonale odżywia i nawilża skórę. Nic więc dziwnego, że możemy znaleźć je w wielu kremach i balsamach, kosmetykach do pielęgnacji skóry po opalaniu, szamponach i odżywkach do włosów.
Kto nie powinien spożywać kakao?

Ze względu na zawartość kofeiny kakao nie jest polecane osobom wrażliwym na tę substancję. Ponadto kakao może uczulać, więc alergicy również powinni uważać.
Jak widać, kakao to nie tylko smaczny napój, który większość z nas kojarzy z beztroskim okresem dzieciństwa. Ten z pozoru zwykły proszek wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Warto więc wprowadzić go do swojej codziennej diety. Dodatek kakao do posiłków nie tylko podbije ich walory smakowe, ale także korzystnie wpłynie na zdrowie i samopoczucie.