owoce, czy owoce są zdrowe, czy można jeść owoce na diecie, czy owoce tuczą, owoce wartość odżywcza
fot. unsplash.com

W odpowiednio zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć owoców. Nie tylko są one bardzo smaczne i doskonale komponują się z najróżniejszymi posiłkami na słodko, ale także są cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Jakie owoce są najzdrowsze? Które z nich warto wprowadzić do swojego jadłospisu?

Wiele osób całkowicie rezygnuje z jedzenia owoców ze względu na to, że zawierają sporo cukru. I o ile przy nietolerancji fruktozy to jest zrozumiałe, to w pozostałych przypadkach nie ma żadnego sensu. Kilka porcji owoców każdego dnia to podstawa! Owoce dostarczają cennych składników odżywczych. Ich regularne spożywanie może mieć niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie.

8 owoców, które powinny znaleźć się w Twoim jadłospisie

1. Jabłka

owoce, czy owoce są zdrowe, czy można jeść owoce na diecie, czy owoce tuczą, owoce wartość odżywcza
fot. unsplash.com

Nie bez powodu nazywa się je polskimi superfoods. Jabłka są kopalnią witamin, minerałów i innych cennych związków. Dostarczają sporo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, a także potasu, który kontroluje pracę mięśni. Jabłka są również doskonałym źródłem magnezu, witamin z grupy B, likopenu i kwercetyny. Regularne spożywanie jabłek pomaga w walce z nadwagą i otyłością, korzystnie wpływa na odporność, zmniejsza stężenie glukozy we krwi oraz obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, cukrzycę typu 2, chorobę Alzheimera i chorobę Parkinsona.

1 średnie jabłko ze skórką waży 180 g i ma 90 kcal – a w tym aż 3,6 g błonnika.

2. Jagody

Regulują poziom cholesterolu, działają antynowotworowo i przeciwbakteryjnie, a także pomagają w leczeniu biegunek – to tylko jedne z wielu właściwości jagód. Wszystko dzięki ich znakomitej wartości odżywczej. Jagody są bowiem źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, błonnika, kwasu foliowego i fitoestrogenów.

Garść jagód (50 g) ma około 26 kcal.

3. Kiwi

Jest źródłem cennych antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i powstawanie chorób zakaźnych. Co więcej, jedzenie kiwi może poprawić pracę układu pokarmowego – w tym ułatwić wypróżnianie. Kiwi zawiera bowiem substancje usprawniające trawienie.

1 sztuka kiwi waży 75 g i zawiera 45 kalorii.

4. Maliny

Mają sporo witamin i minerałów – w tym wit. C, B1, B6, B9, żelaza, wapnia, fosforu oraz miedzi. Maliny wykazują silne działanie prozdrowotne – wspomagają pracę serca, obniżają ryzyko rozwoju miażdżycy, pomagają w leczeniu biegunek, łagodzą bóle miesiączkowe, a także działają przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Garść malin (70 g) to tylko 30 kcal i aż 4,7 g błonnika!

5. Truskawki

Są doskonałym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, wapnia, fosforu i potasu. Ponadto zawierają fitoncydy, które wykazują silne działanie bakteriobójcze. Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 25). Diabetycy mogą spożywać je w niewielkich ilościach.

Garść truskawek (ok. 70 g) ma nieco ponad 20 kalorii.

6. Grejpfruty

Jedne z najzdrowszych owoców cytrusowych. Przede wszystkim są źródłem potasu, który dba o prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego. Ponadto dostarczają wielu witamin – w tym wit. A, C, E i wit. z grupy B.

1 obrany grejpfrut czerwony (260 g) ma 104 kcal, a zielony (200 g) – 72 kcal.

7. Banany

Dostarczają dużo energii – są więc doskonałą przekąską dla osób aktywnych fizycznie. W bananach jest sporo witaminy C, błonnika, magnezu i potasu.

Jeden średni banan waży około 120 g i ma 116 kcal – w tym aż 26,2 g węglowodanów.

8. Awokado

Jest bogatym źródłem jedno- oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9, omega-6 i omega-3). Ponadto dostarcza takich składników odżywczych jak potas, miedź, żelazo, witamina A, C, E i K. Awokado zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i miażdżycę, wzmacnia układ odpornościowy, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Awokado należy do najbardziej kalorycznych owoców. Jedna sztuka bez skórki i pestki waży 140 g i dostarcza 237 kcal. Warto wspomnieć o wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych i błonnika. W jednym awokado jest ich kolejno 18,9 oraz 4,6 gramów.

Jak jeść owoce?

owoce, czy owoce są zdrowe, czy można jeść owoce na diecie, czy owoce tuczą, owoce wartość odżywcza
fot. unsplash.com

Owoce mogą stanowić doskonałe uzupełnienie słodkich posiłków. Świetnie komponują się z owsiankami, jaglankami, naleśnikami, goframi, omletami i placuszkami. Można także wykorzystywać je do przygotowywania koktajli oraz najróżniejszych ciast i deserów – oczywiście w wersjach fit. Znakomicie sprawdzają się również jako pożywna przekąska pomiędzy posiłkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here