marnowanie jedzenia, jak nie marnować jedzenia, zero waste, zepsute jedzenie
fot. unsplash.com

Według najnowszych danych na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton żywności, co stanowi aż 1/3 całej produkcji. Jednocześnie ponad 800 milionów ludzi jest dotkniętych klęską głodu. Jedzenie marnowane jest na każdym etapie – zarówno podczas produkcji czy przetwarzania, jak i w czasie dystrybucji oraz w gospodarstwach domowych i gastronomii. Co zrobić, żeby marnować mniej żywności?

Okazuje się, że najwyższe straty żywności notuje się w gastronomii i gospodarstwach domowych (65% wszystkich strat, z czego ponad 50% generują gospodarstwa). Raport Federacji Polskich Banków Żywności z 2020 roku donosi, że ponad 53% Polaków przyznaje, że czasem zdarzy im się wyrzucić jedzenie do kosza. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, świeże owoce i warzywa, wędliny oraz napoje mleczne.

Dlaczego wyrzucamy jedzenie?

marnowanie jedzenia, jak nie marnować jedzenia, zero waste, zepsute jedzenie
fot. unsplash.com

Jest kilka głównych przyczyn marnowania jedzenia w gospodarstwach domowych. Na pierwszym miejscu plasuje się zepsucie żywności (ponad 65%). Następnie mamy przekroczenie daty ważności, przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia oraz za duże zakupy.

Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia?

Każdy z nas może mieć realny wpływ na poprawę sytuacji. Wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad.

Planowanie zakupów

Pierwszą i najważniejszą zasadą zapobiegającą marnowaniu jedzenia jest odpowiednie planowanie zakupów. Przed każdym wyjściem do sklepu zależy zajrzeć do lodówki i szafek kuchennych w celu sprawdzenia, czego nam naprawdę brakuje. Następnie warto sporządzić listę zakupów. Dobrym pomysłem jest także planowanie jadłospisów na najbliższe dni. Pozwala to zakupić odpowiednią ilość potrzebnych produktów i zapobiega wyrzucaniu zepsutych czy przeterminowanych artykułów.

Nie kupuj oczami

Często zdarza nam się kupić rzeczy, których potem w ogóle nie jemy. W miarę możliwości na zakupy warto chodzić po posiłku. Robienie zakupów w momencie, kiedy jesteśmy głodni, może prowadzić do kupna większej ilości jedzenia, które potem ląduje w koszu.
Zakupy powinny być przemyślane. Dzięki temu nie będziemy marnować jedzenia.

Odpowiednie przechowywanie

marnowanie jedzenia, jak nie marnować jedzenia, zero waste, zepsute jedzenie
fot. unsplash.com

Żywność należy odpowiednio przechowywać. Nie tylko zmniejsza to ryzyko wcześniejszego zepsucia danych produktów, a także chroni przez czynnikami zewnętrznymi (tj. jak wilgoć).

Zasada FIFO

„First in, first out”, czyli „pierwsze weszło, pierwsze wyszło” to zasada, która odnosi się do odpowiedniego układania żywności w lodówce i szafkach. Produkty z najkrótszą datą ważności warto ustawiać na początku, żeby użyć ich najwcześniej.

Gotuj z głową

Wiele osób ma problem z oszacowaniem, ile wynosi porcja mięsa czy makaronu. Niestety prowadzi to do przygotowywania zbyt dużej ilości jedzenia i w konsekwencji marnowania go. Warto więc już na etapie gotowania zastanowić się, jaką porcję zjemy. Można też zaopatrzyć się w wagę kuchenną, która znacznie ułatwi przygotowywanie odpowiednich porcji posiłków. Jeśli zdarzy się Wam nie dojeść lub przygotujecie za dużo jedzenia, nie wyrzucajcie go! Praktycznie każdą potrawę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Mrożenie to dobre rozwiązanie

Owoce, warzywa, pieczywo, ciasta, mięsa – zamrozić można praktycznie wszystko. Niektóre produkty czy potrawy mogą być przechowywane w zamrażalce nawet przez kilka tygodni. Mrożenie jest więc jednym z najlepszych sposób na to, żeby przestać marnować jedzenie.

Wykorzystuj resztki

Zwykle do przygotowania danej potrawy nie używamy całej sztuki czy pełnego opakowania danego produktu. Kończy się to tym, że pozostałe pół pomidora, pół opakowania mozzarelli czy 5 pieczarek leży tak długo, aż w końcu się zepsuje i musimy to wyrzucić. Zgodnie z zasadą zero waste w kuchni możemy wykorzystać wszystko. Z czerstwego pieczywa można zrobić tosty lub grzanki. Pieczarki, brokuły, cukinię czy kalafior można upiec z mięsem w piekarniku. Praktycznie każde warzywo można wykorzystać do sałatki. Resztki szynki, mozzarelli czy żółtego sera doskonale sprawdzą się w omletach. Jogurty, serki i twarogi można zaś wykorzystać do różnych placuszków, owsianek i deserów.

Nie ulega żadnej wątpliwości, że marnowanie jedzenia to problem globalny. Jednak niezwykle ważne jest to, aby każdy z nas zaczął od siebie. Wprowadzenie kilku zmian może pomóc w walce z tym poważnym problemem.

Źródło: https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2020/10/Raport_NieMarnujJedzenia_2020.pdf

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here