ryby, jak często jeść ryby, czy ryby są zdrowe, dieta, redukcja, odchudzanie, dlaczego warto jeść ryby, ryby makro, ryby białko, łosoś, makrela
fot. unsplash.com

O tym, że ryby są zdrowe i należy je jeść, słyszałeś z pewnością wielokrotnie. Dietetycy podkreślają to bowiem na każdym kroku. Niestety wiele osób je ryby tylko „od święta”, co jest bardzo niekorzystne dla zdrowia. Warto zadbać o to, aby w jadłospisie każdej osoby znalazły się ryby. Przedstawiamy 5 powodów, dla których warto je jeść!

Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa. Spożywanie pełnowartościowych posiłków nie tylko ma korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie, ale także pozwala utrzymać smukłą sylwetkę. Mówi się, że zdrowej diecie nie może zabraknąć ryb. Dlaczego?

5 powodów, dla których warto jeść ryby

1. Ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3

ryby, jak często jeść ryby, czy ryby są zdrowe, dieta, redukcja, odchudzanie, dlaczego warto jeść ryby, ryby makro, ryby białko, łosoś, makrela
fot. unsplash.com

W diecie Polaków przeważają kwasy tłuszczone omega-6. Kwasów omega-3 niestety brakuje. Powoduje to zaburzenie proporcji pomiędzy tymi składnikami odżywczymi. Każdy z nas powinien zadbać o odpowiednia podaż kwasów omega-3, które wykazują działanie prozdrowotne. Są one bowiem niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz chronią go przed najróżniejszym chorobami.

Kwasy omega-3:

  • obniżają ciśnienie krwi i tętno,
  • obniżają poziom trójglicerydów,
  • wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwdepresyjnie i przeciwnowotworowe,
  • mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • hamują rozwój niektórych chorób – w tym choroby niedokrwiennej serca i choroby wieńcowej,
  • mają pozytywny wpływ na pracę mózgu i koncentrację.

Najwięcej kwasów omega-3 mają tłuste ryby morskie, czyli makrela, łosoś, sardynki i śledzie.

2. Mają mało kalorii

Niektóre gatunki ryb morskich i słodkowodnych są szczególnie polecane osobom na dietach redukcyjnych. Mowa o takich gatunkach jak morszczuk, mintaj, dorsz i sola.
Ryby można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Pieczona, grillowana czy gotowana rybka podana z ulubionymi warzywami i kaszą, ryżem czy innym źródłem węglowodanów może stanowić smaczny, zdrowy, lekki i przede wszystkim pełnowartościowy posiłek.

3. Dostarczają dużo białka

Ryby są źródłem pełnowartościowego białka, które powinno znaleźć się w diecie każdej osoby. Jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i produkcji najróżniejszych enzymów, przeciwciał i hormonów. Najwięcej białka w 100 g produktu ma halibut (20,1 g), na drugim miejscu plasuje się wędzona makrela (20,7 g), a na trzecim łosoś (świeży 19,9 g, wędzony 21,5 g). Dużo białka ma również mintaj, świeża makrela, dorsz oraz morszczuk.

4. Są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy

Przeciwutleniacze to związki, które zapobiegają uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki i chronią przed zwyrodnieniem narządów. Ponadto spowalniają procesy starzenia oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, nowotworów i chorób serca.

5. Mają mnóstwo witamin i minerałów

Tłuste ryby morskie są źródłem wielu witamin – w szczególności witaminy A i D, które powinny znaleźć się w diecie każdej osoby. Witamina A poprawia regenerację komórek, ma korzystny wpływ na wzrok, a także wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Witamina D działa przeciwzapalnie, poprawia wydzielanie insuliny, ma korzystny wpływ na metabolizm kości oraz ogranicza powstawanie komórek nowotworowych.

Ryby są także źródłem wielu innych cennych składników odżywczych – w tym jodu, fluoru, potasu, magnezu i fosforu.

Jak często jeść ryby?

ryby, jak często jeść ryby, czy ryby są zdrowe, dieta, redukcja, odchudzanie, dlaczego warto jeść ryby, ryby makro, ryby białko, łosoś, makrela
fot. unsplash.com

Średnia wartość spożycia ryb w Portugalii czy Hiszpanii wynosi nawet 45-55 kg na osobę rocznie! W Polsce jest to tylko 12,5 kg.

Zaleca się, aby jeść przynajmniej dwie porcje ryb w tygodniu (gdzie jedna porcja to około 150 g produktu). Warto zadbać o to, aby w diecie pojawiły się tłuste ryby (łosoś, śledź, makrela), ponieważ to właśnie one są głównym źródłem niezwykle cennych kwasów omega-3.

Jak widać, jedzenie ryb przynosi mnóstwo korzyści. W odpowiednio zbilansowanym jadłospisie powinny bez wątpienia znaleźć się tłuste ryby morskie. Ponadto nie można zapominać o odpowiedniej podaży warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, jaj i dobrej jakości nabiału. Tak skomponowana dieta nie tylko pozytywnie wpłynie na zdrowie i samopoczucie, ale także pomoże w kształtowaniu smukłej sylwetki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here