Potas jest jednym z najważniejszych (obok chloru i sodu) minerałów dla naszego organizmu. Jest niezbędny do tego, aby mięśnie pracowały prawidłowo. Ponadto usprawnia funkcjonowanie serca. Niedobór potasu może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Co zrobić, aby nie doprowadzić do powstania niedoboru? W jakich produktach jest najwięcej potasu?
Nie od dziś wiadomo, że poszczególne minerały są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jednym z nich jest potas. To właśnie ten pierwiastek odpowiada za poprawne działanie gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej. Ponadto wykazuje wiele innych właściwości. Nie ulega więc żadnej wątpliwości, że w naszej diecie nie powinno zabraknąć produktów stanowiących źródło tego cennego związku mineralnego.
Jaką rolę w organizmie pełni potas?

Na początek warto wspomnieć o tym, że potas należy do elektrolitów. Oznacza to, że rozpuszcza się w wodzie i generuje impulsy elektryczne w różnych komórkach naszego ciała. Potas kontroluje pracę mięśni, odpowiada na każde uderzenie naszego serca i pomaga kontrolować ilość wody w organizmie. Ponadto reguluje pH komórek i odpowiada za właściwe przewodzenie impulsów nerwowych.
Potas uczestniczy w procesach syntezy białek, co oznacza, że ma istotny wpływ na budowę mięśni i utrzymanie poprawnej masy mięśniowej.
Za prawidłowe stężenie potasu odpowiadają nerki. Istotne jest, aby pomiędzy zawartością sodu a potasu w organizmie została zachowana równowaga. Tylko wtedy wszystkie mechanizmy mogą zachodzić poprawnie. Jeśli równowaga ta zostanie zachwiana, wzrasta ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych – w tym chorób serca oraz nadciśnienia tętniczego.
Niedobór potasu
Może być kilka przyczyn niedoboru potasu. Zalicza się do nich:
- stosowanie diuretyków obniżających ciśnienie krwi,
- niektóre choroby nerek,
- urazy i masywne krwotoki,
- niedoczynność tarczycy,
- zespół Cushinga,
- przedłużające się wymioty lub biegunki.
Pierwszym objawem świadczącym o tym, że w organizmie jest za mało potasu, jest ogólne osłabienie. Często towarzyszą temu bóle mięśni oraz skurcze. Inne objawy, jakie daje niedobór to:
- słabe mięśnie,
- zaburzenia rytmu serca,
- wzrost ciśnienia krwi,
- trądzik,
- uczucie ciągłego zdenerwowania,
- omdlenia.
Przewlekły niedobór potasu może prowadzić do problemów ze zdrowiem – w tym do zaburzenia prawidłowego funkcjonowania serca. Powyższe objawy są więc wskazaniem do dalszej diagnostyki. W pierwszej kolejności lekarz zleci zbadanie poziomu elektrolitów w organizmie – czyli sodu, wapnia, potasu i magnezu. Badanie powinno być przeprowadzone na czczo.
Nadmiar potasu
Ciężko jest doprowadzić do nadmiaru potasu w organizmie. Do takiej sytuacji może dojść, kiedy na własną rękę stosujemy preparaty zawierające ten pierwiastek. Niestety nadmiar potasu może mieć negatywny wpływ na zdrowie – szczególnie u osób zmagających się z chorobami nerek. Objawy nadmiaru potasu w organizmie to:
- duże osłabienie,
- wolniejsze tętno,
- zaburzenia świadomości i czucia.
Jakie jest zapotrzebowanie na potas?
Dzienne zapotrzebowanie na potas dla osoby dorosłej wynosi 2000-3000 mg. Prawidłowe stężenie tego pierwiastka we krwi to zaś 3,6-5,5 mmol/l.
Najlepsze źródła potasu

Zbilansowana dieta bogata w produkty będące źródłem potasu to najlepszy sposób na to, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Do głównych źródeł potasu w pożywieniu możemy zaliczyć:
- mięsa – w tym indyka, kurczaka, cielęcinę, wołowinę i wieprzowinę,
- ryby – tj. halibut, makrela dorsz, sardynki oraz łosoś,
- warzywa – brokuły, ziemniaki, pomidory, bataty, dynia,
- owoce – banany, cytrusy, kiwi, morele (szczególnie suszone), śliwki,
- strączki – soja, fasola biała, groch, soczewica czerwona,
- mleko i jogurty,
- orzechy.
Potas to niezwykle ważny pierwiastek w naszym organizmie. Ma on ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wielu procesów. Aby zadbać o jego odpowiedni poziom, należy spożywać produkty będące jego najlepszym źródłem. Przy zdrowej, zbilansowanej diecie ciężko o niedobory – nie tylko potasu, ale także innych witamin i minerałów.