witaminy, witaminy rozpuszczalne w wodzie, witamina c, witaminy z grupy b, witamina b6, witamina b12, biotyna
fot. unsplash.com

Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa. Dobrze dobrany jadłospis dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych – w tym cennych witamin. Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalne w tłuszczach.

Witaminy to substancje, które biorą udział w wielu istotnych procesach zachodzących w organizmie. Niezwykle ważne jest zatem, aby dieta była bogata w produkty będące ich źródłem. Niedobór poszczególnych witamin może bowiem prowadzić do wielu problemów zdrowotnych.

O witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach już pisaliśmy. Dziś przyjrzymy się witaminom rozpuszczalnym w wodzie. Zaliczamy do nich witaminy z grupy B oraz witaminę C.

Wszystkie witaminy z tej grupy wchłaniają się w jelicie cienkim i następnie są transportowane z krwią po całym organizmie. Człowiek nie ma zdolności do ich magazynowania. Ich nadmiar jest wydalany z moczem. Ciężko jest więc doprowadzić do tego, aby osiągnęły zbyt wysokie stężenie w organizmie.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

witaminy, witaminy rozpuszczalne w wodzie, witamina c, witaminy z grupy b, witamina b6, witamina b12, biotyna
fot. unsplash.com

Witamina C

Inaczej zwana jest kwasem L-askorbinowym. Człowiek nie syntetyzuje tej witaminy z innych składników odżywczych. Witamina C jest ważnym przeciwutleniaczem, uczestniczy w produkcji kolagenu, ułatwia przyswajanie żelaza oraz obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Co więcej, kwas L-askorbinowy ma korzystny wpływ na pracę układu krwionośnego – uszczelnia oraz wzmacnia naczynia krwionośne, co znacznie ułatwia proces gojenia się ran.

Głównie objawy niedoboru witaminy C to:

  • brak apetytu,
  • spadek odporności,
  • utrudnione gojenie się ran,
  • osłabienie naczyń krwionośnych,
  • skłonność do powstawania siniaków.

Kwas L-askorbinowy znaleźć można między innymi w natce pietruszki, papryce, kapuście, czarnej porzeczce, truskawkach, a także owocach cytrusowych.

Witamina B1 (tiamina)

Jest ona niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego. Przyspiesza gojenie się ran, a także wspomaga pracę serca. Witamina B1 bierze udział w przemianach różnych związków organicznych oraz w metabolizmie węglowodanów. Niedobór objawia się brakiem apetytu, wyczerpaniem i problemami z układem sercowo-naczyniowym. Źródłem tiaminy jest mięso wieprzowe, kasza gryczana, suche nasiona roślin strączkowych, drożdże i orzechy.

Witamina B2 (ryboflawina)

Wspomaga wytwarzanie erytrocytów, bierze udział w przemianach makroskładników, a także ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Witaminę B znaleźć można w mleku, serach, jajach i podrobach. Jej niedobór może przyczynić się do powstania anemii.

Witamina B3 (niacyna)

Obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu. Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, a także bierze udział w syntezie hormonów płciowych. Źródła witaminy B3 to m.in. ryby, podroby, kasze, zielone warzywa liściaste i mięso drobiowe.

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Łagodzi objawy migreny oraz ma pozytywny wpływ na układ nerwowy. Jej główne źródła to drób, czerwone mięso, suche nasiona roślin strączkowych.

Witamina B6

Uczestniczy w syntezie węglowodanów, wzmacnia odporność, a także ma korzystny wpływ na działanie układu nerwowego. Jej źródłami są takie produkty jak mięso, niektóre ryby, soja, fasola.

Witamina B7 (biotyna)

witaminy, witaminy rozpuszczalne w wodzie, witamina c, witaminy z grupy b, witamina b6, witamina b12, biotyna
fot. unsplash.com

Uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych i wspomaga funkcje tarczycy. Witaminę B7 znaleźć można w wątróbce, żółtkach jaj, orzechach i niektórych mąkach.

Witamina B8 (inozytol)

Wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Występuje w owocach cytrusowych, orzeszkach ziemnych i roślinach strączkowych.

Witamina B9 (kwas foliowy)

Niezbędna kobietom w ciąży – gwarantuje prawidłowy rozwój płodu. Ponadto ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Źródła kwasu foliowego to pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych.

Witamina B12

Uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także zapewnia prawidłowy sen. Witamina B12 znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego.

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto więc zadbać o to, aby produkty będące ich głównym źródłem znalazły się w jadłospisie. Przy odpowiednio zbilansowanej diecie ciężko o niedobory.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here