Niewielkie owoce o wielkich właściwościach prozdrowotnych – jagody goji przez wielu nazywane „czerwonymi diamentami” cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Doskonale komponują się zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi potrawami. Ponadto mogą stanowić świetną przekąskę między posiłkami. Jakie wartości odżywcze kryją się w tych malutkich owocach? Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Wyjątkowe właściwości jagód goji znane są od dawna. Mieszkańcy krajów azjatyckich wykorzystywali je w medycynie naturalnej już ponad 2500 lat temu. Jagody goji zaliczane są do superfoods. Bez wątpienia warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu.
Małe owoce o ogromnych wartościach odżywczych
Jagody goji uznawane są za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie. Nie ma się, co dziwić, ponieważ ich wartość odżywcza jest ogromna. W ich składzie znajduje się aż 19 aminokwasów (z czego 8 jest egzogennych) oraz mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jagody goji są źródłem witamin z grupy B, witaminy E, A i C, żelaza, wapnia, cynku, selenu i miedzi. Ponadto są kopalnią przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki.
W 100 g jagód goji jest 370 kalorii – w tym 12 g białka, 10 g tłuszczów i 68 g węglowodanów. Warto także wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika (aż 10 g w 100 g produktu). O tym, jak ważny jest błonnik w kontekście funkcjonowania układu pokarmowego, pisaliśmy już wielokrotnie – m.in. poprawia perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie i podnosi sytość posiłków.
6 powodów, dla których warto jeść jagody goji
Regularne spożywanie jagód goji może mieć bardzo korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie.
JAGODY GOJI:
1. Regulują poziom cukru we krwi.
Jagody goji mają wpływ na obniżenie poziomu insuliny i glukozy we krwi. Według badań mogą poprawiać wrażliwość insulinową, co przyczynia się do zmniejszenia insulinooporności.
2. Wspierają układ odpornościowy
Kompleks polisacharydowy znajdujący się w jagodach goji ma wpływ na pobudzenie układu odpornościowego do pracy. Zawartość witaminy A i C przyczynia się do zapobiegania różnym chorobom.
3. Chronią przed chorobami oczu
Są źródłem cennych przeciwutleniaczy, które chronią przed uszkodzeniami oczu w wyniku promieniowania UV.
4. Działają antynowotworowo
Jagody goji zwalczają komórki nowotworowe, zmniejszają stany zapalne, a także uczestniczą w usuwaniu szkodliwych substancji z organizmu.
5. Wpływają na dobry sen i poziom energii
Regularne spożywanie jagód goji może mieć wpływ na poprawę samopoczucia i jakości snu.
6. Usprawniają pracę serca
Jagody goji mają korzystny wpływ na serce i ciśnienie krwi. Ponadto mogą obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Jak jeść jagody goji?
Jagody goji w smaku są podobne do żurawiny. Można spożywać je jako zdrową przekąskę między posiłkami. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do najróżniejszych dań – w tym do najróżniejszych sałatek, owsianek, naleśników czy serków. Jagody goji można także dodawać do wypieków. Zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem jagód goji nie tylko będą wyjątkowo smaczne, ale także dostarczą mnóstwo cennych składników odżywczych. Takie „słodycze” będą zdecydowanie lepszą opcją niż wysokoprzetworzone wersje dostępne w sklepach spożywczych.
Czy jagody goji są bezpieczne w ciąży?
Według badań jagody goji są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Warto pamiętać, że ciąża jest takim okresem, w którym to przyszła mama powinna szczególnie uważać na to, co spożywa. Jagody goji są cennym źródłem wielu substancji odżywczych – w tym żelaza, wapnia czy witamin z grupy B. Jednak jak ze wszystkim innym należy zachować umiar w ich spożywaniu.
Podsumowując, w zdrowej, zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć jagód goji. Wykazują one bowiem silne właściwości prozdrowotne.
Jeszcze do niedawna jagody goji można było kupić wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością. Na całe szczęście obecnie dostępne są praktycznie w każdym większym dyskoncie.