płatki zbożowe, płatki jaglane, płatki owsiane, płatki ryżowe, płatki orkiszowe, płatki gryczane, owsianka, jaglanka
fot. unsplash.com

Płatki zbożowe z dodatkami to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Taki posiłek nie tylko będzie zdrowy i wyjątkowo smaczny, ale także dostarczy energii na cały poranek. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów płatków zbożowych – owsiane, jaglane, orkiszowe, czy też gryczane. Czym się od siebie różnią? Które są najzdrowsze?

Owsianki, jaglanki czy inne posiłki z wykorzystaniem najróżniejszych płatków zbożowych to propozycje śniadaniowe polecane przez dietetyków, trenerów personalnych oraz przez inne osoby, które interesują się zdrowym stylem życia. Są to smaczne, zdrowe i, co najważniejsze, pełnowartościowe potrawy, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Ponadto robi się je bardzo szybko, co sprawia, że są świetną opcją nawet dla zabieganych osób.

W sklepach znaleźć można różne rodzaje płatków zbożowych. Dziś przyjrzymy się im bliżej. Jakie mają wartości odżywcze? Które z nich są najzdrowsze?

Przegląd płatków zbożowych

płatki zbożowe, płatki jaglane, płatki owsiane, płatki ryżowe, płatki orkiszowe, płatki gryczane, owsianka, jaglanka
fot. unsplash.com

Płatki owsiane

Najpopularniejsze płatki zbożowe. Znaleźć je można w każdym sklepie. Płatki owsiane otrzymuje się z owsa zwyczajnego. Dostarczają węglowodanów złożonych, które stanowią główne źródło energii dla organizmu. Ponadto są kopalnią wielu cennych składników odżywczych. Zawierają spore ilości witaminy E, witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu, cynku i żelaza. Są źródłem beta-glukanów, które stanowią część błonnika rozpuszczalnego. Beta-glukany mają zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi.

Warto także wspomnieć o wysokiej zawartości białka w płatkach owsianych. Białko to zawiera aż 7 z 10 aminokwasów egzogennych – czyli tych, których organizm nie umie wytworzyć samodzielnie, więc muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. W 100 g płatków owsianych jest 366 kcal – w tym 11,6 g białka, 7,2 g tłuszczów oraz 69,3 g węglowodanów. Zawartość błonnika wynosi 6,9 g.

Płatki jaglane

Powstają z prosa. Płatki jaglane są doskonałym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto zawierają witaminę E, która jest silnym antyoksydantem, a także cynk, który wzmacnia włosy i paznokcie. W płatkach jaglanych znajduje się także sporo wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Warto wspomnieć o tym, że płatki jaglane są bezglutenowe, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby chorujące na celiakię. W 100 g płatków jaglanych jest 391 kcal, 8,7 g białka, 3,2 g tłuszczów i 80,5 g węglowodanów.

Płatki orkiszowe

Płatki orkiszowe otrzymuje się ze zgniecionych ziaren orkiszu. Są bogate w takie substancje jak żelazo, wapń, potas, cynk oraz witaminy z grupy B. Płatki orkiszowe obniżają poziom cholesterolu we krwi, poprawiają koncentrację oraz wzmacniają odporność. 100 g tych płatków zbożowych dostarcza 338 kalorii, 14,6 g białka, 2,4 g tłuszczów oraz 71,4 g węglowodanów. Są także świetnym źródłem błonnika. Mają go około 10,7 g w 100 g produktu.

Płatki gryczane

płatki zbożowe, płatki jaglane, płatki owsiane, płatki ryżowe, płatki orkiszowe, płatki gryczane, owsianka, jaglanka
fot. unsplash.com

Płatki gryczane otrzymuje się z ziaren gryki zwyczajnej. Dostarczają wielu cennych składników odżywczych – w tym witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, magnezu, wapnia, cynku i boru. Ponadto mają sporo białka, a szczególnie dwóch aminokwasów:

  • lizyny, która stymuluje produkcję kolagenu, bierze udział w budowie i odnowie tkanek oraz poprawia pracę mózgu,
  • leucyny, która buduje masę mięśniową i obniża poziom kortyzolu we krwi.

100 g płatków gryczanych to 356 kcal, 12,2 g białka, 3 g tłuszczów i 70 g węglowodanów.

Płatki ryżowe

Powstają z ziaren ryżu. Są lekkostrawne, dlatego zaleca się je osobom zmagającym się z najróżniejszymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Płatki ryżowe mają sporo wapnia, żelaza i witamin z grupy B – szczególnie witaminy B1 i B2. Płatki ryżowe to produkt bezglutenowy. W 100 g płatków ryżowych jest 344 kcal, 6,7 g białka, 76,5 g węglowodanów i tylko 0,7 g tłuszczów.

Które płatki wybrać?

Za najzdrowsze ze wszystkich płatków zbożowych uznawane są płatki owsiane. Zawierają mnóstwo cennych substancji odżywczych, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Doskonale sprawdzają się zarówno do owsianek, jak i do najróżniejszych ciasteczek, ciast, omletów, naleśników i dań na wytrawnie.

Jednak nie należy ograniczać się wyłącznie do płatków owsianych. Warto wprowadzić do diety różne rodzaje płatków zbożowych. Dzięki temu jadłospis będzie pełnowartościowy!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here