Naleśniki kojarzą nam się w wysokokalorycznym daniem. I rzeczywiście wersja z Nutellą czy tłustym twarogiem posłodzonym cukrem taka właśnie będzie. Jednak co zrobić, żeby nie rezygnować z naleśników na diecie? Jak odchudzić tę smaczną potrawę?
Wiele osób myśli, że na diecie odchudzającej można jeść tylko sałatę, pierś z kurczaka i ryż. Nic bardziej mylnego. Zdrowa dieta też może być wyjątkowo smaczna, o ile jest dobrze skomponowana. Podczas odchudzania dopuszczalne jest jedzenie deserów, makaronów z sosami, burgerów czy wspomnianych wcześniej naleśników. Wystarczy przygotować je w odpowiedni sposób. Zamiana kilku składników może sprawić, że wysokokaloryczną potrawę przekształcimy w zdrową, dietetyczną wersję.
Naleśniki na diecie?

Naleśniki doskonale sprawdzą się zarówno na leniwe niedzielne śniadanie, jak i na pożywny obiad – również na diecie! Dużym plusem tego smacznego dnia jest to, że można przygotować je na wiele sposobów. Ciasto zrobimy z różnych rodzajów mąki, a jako wypełnienie naleśników sprawdzi się praktycznie wszystko.
Jak zrobić dietetyczne naleśniki?
Sposób na najlepsze placki
Kluczem do smacznych i pożywnych naleśników jest odpowiednio przygotowana masa. Do jej wykonania potrzeba tylko kilku składników – mąki, jajka oraz mleka/wody. W wersji dietetycznej warto zamienić mąkę pszenną na inną – np. pełnoziarnistą lub owsianą. Pamiętajmy jednak, że kiedy wykorzystujemy mąkę bezglutenową (tj. kukurydziana czy owsiana), należy dodać do masy chociaż odrobinę mąki zawierającej gluten.
To, jakie mleko wybierzemy, zależy od naszych preferencji. Doskonale sprawdzi się zarówno krowie mleko, jak i napój roślinny. Jeśli chcemy zmniejszyć ilość kalorii w naleśnikach, warto wykorzystać mleko o niższej zawartości tłuszczu – np. 0,5% lub 1,5%. Świetnym pomysłem jest też wymieszanie mleka z wodą w proporcjach 1:1.
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, naleśniki można przygotować na wiele różnych sposobów. Dotyczy to także ciasta naleśnikowego. Do masy poza mąką, jajkiem i mlekiem/wodą można dodać na przykład odrobinę proszku budyniowego bez cukru np. waniliowego, malinowego czy czekoladowego lub kilka kropli dowolnego aromatu. Dzięki temu naleśniki będą mieć wyjątkowy posmak. Doskonale sprawdza się także dodatek kakao, który pozwala uzyskać czekoladowe placki. Masę naleśnikową można także słodzić (np. erytrytolem) lub przyprawiać dowolnymi ziołami (w wersji wytrawnej – np. oregano, słodką papryką czy bazylią).
Co do środka?
Dietetyczne naleśniki można przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Co dodać do środka placków?
Na słodko

Najpopularniejszym dodatkiem do naleśników na słodko jest twaróg. Do wersji dietetycznej warto wybrać twaróg chudy lub półtłusty. Możemy wymieszać go z mlekiem i jakąś substancją słodzącą (np. erytrytolem lub pokruszonym słodzikiem). Jeśli chcemy, żeby masa była bardziej kremowa, twaróg należy zblendować. Można także wykorzystać specjalny twaróg sernikowy, który został poddany wielokrotnemu mieleniu. Świetny jest na przykład twaróg marki President – w 100 g produktu jest mniej niż 100 kcal. Do naleśników twarogowych można dodać też kakao (czekoladowy twarożek) lub dżem 100% (twarożek owocowy). Twaróg można zastąpić dowolnym serkiem lub jogurtem. Danie warto posypać ulubionymi owocami lub orzechami.
Inną wersją naleśników na słodko są te z masłem orzechowym i owocami (np. z bananem). Pamiętajmy jednak o tym, żeby używać takich maseł, które w składzie mają 100% orzechów.
Na diecie można także jeść naleśniki z nutellą. Wystarczy zamienić popularny krem czekoladowy na własnoręcznie przygotowaną wersję. Do zrobienia domowej nutelli potrzebujemy awokado, banana, kakao, mielonych orzechów laskowych oraz jakiejś substancji słodzącej. Składniki wystarczy dokładnie zblendować.
Na wytrawnie
Do naleśników na wytrawnie można dodać grillowane mięso (np. kurczaka lub indyka) i ulubione warzywa. Danie doskonale komponuje się np. z brokułami lub pieczarkami. Świetnym pomysłem jest wzbogacenie posiłku o dowolny ser – np. mozzarellę light czy ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu.
Miłośnikom pikantnego jedzenia z pewnością przypadną do gustu naleśniki po meksykańsku. Do ich przygotowania potrzebujemy m.in. czerwonej fasoli, papryki, cebuli, koncentratu pomidorowego, dowolnego mięsa mielonego (np. z piersi indyka) oraz ulubionych przypraw.